Data de publicació: 18/11/2008
El projecte es finançarà amb l’estalvi de 1.000.000 euros que s’aconseguirà en les obres actuals de cobriment

URBANISME, MEDI AMBIENT, MOBILITAT I SEGURETAT


La visita s'ha realitzat a les obres del carrer Hospitalers de Sant Joan.


©Hermínia Sirvent


L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat que l’estalvi d’1.000.000 euros que s’aconseguirà en la primera fase de les obres d’urbanització del cobriment de les vies sufragarà la millora de l’espai ja cobert entre el Pont de Corts Catalanes i la plaça d’Europa. “És el primer tram que s’havia cobert fa anys i, òbviament, no encaixaria amb un passeig com el que estem fent”, ha dit el paer en cap sobre aquesta iniciativa que dóna resposta a “una petició històrica” dels veïns de la zona. Així, el parc urbà sobre les vies comptarà amb els 48.000 metres quadrats compresos entre la plaça d’Europa i l’edifici de l’Estació de Renfe .

Ros, acompanyat de la primera tinenta d’alcalde, Marta Camps, ha comprovat sobre el terreny l’estat dels treballs actuals entre Corts Catalanes i Comtes d’Urgell, que avancen sobre el termini previst de 18 mesos. El conjunt de les obres formen part del Pla Especial de l'Estació, que compta amb una inversió de 90.000.000 euros.

El pressupost de la primera fase del cobriment és de 9.000.000 euros. L’ampliació anunciada avui -la reurbanització del tram de 15.000 metres quadrats entre Corts Catalanes i la plaça d’Europa- es realitzarà dins del termini de les obres actuals, amb l’objectiu de finalitzar totes dues actuacions el desembre de 2009.

D’altra banda, l’alcalde ha recordat que Adif, en coordinació amb la Paeria, està redactant el projecte de la segona fase, que inclourà la cobertura de les vies fins a l’edifici de l’Estació, amb 17.000 metres quadrats, que s’afegeixen als 16.000 metres quadrats ja coberts. L’alcalde ha qualificat el nou parc com “el gran passeig de Lleida” que, també inclourà el pont de Prat de la Riba, la continuació de l’eix d’aquesta avinguda que creuarà el nou parc.

La visita d’obres s’ha realitzat a la urbanització del primer tram abordat, al carrer Hospitalers de Sant Joan, que estarà completat el proper mes de gener. Es tracta de la primera actuació que es du a terme dins de les obres d’urbanització de les vies, ja que el projecte també contempla la millora de la urbanització dels carrers adjacents. A hores d’ara, a més, també es treballa aquests dies en la reforma dels talussos i les rampes d’aquests carrers, així com en la banda dels carrers Bobalà i Alcalde Recasens.

La millora suposa que el carrer Hospitalers de Sant Joan tindrà la vorera i la calçada al mateix nivell, però estaran separades amb mobiliari urbà per protegir els vianants. A més, la Paeria hi plantarà una vintena d’arbres i renovarà l’enllumenat públic. Al Segon Passeig de Ronda, es plantaran divuit arbres en filera i s’hi construirà una gran jardinera. També, s’ampliarà el tram de la vorera compresa entre els ponts d’Alcalde Recasens i Corts Catalanes, que tindrà una amplada de tres metres i facilitarà el pas dels vianants. Aquestes modificacions en la urbanització d’aquests dos carrers permetran salvar els actuals desnivells i facilitar l’accés dels ciutadans al futur parc. En total, seran 95.000 metres cúbics de terra els que s’han de posar per fer els talussos que salvaran el desnivell per accedir al parc.

Un parc urbà de 16.000 m2

El projecte de la primera fase es va adjudicar a la UTE Acsa-Arnó-Glauca per un import de 9.464.344,79 euros. Els treballs contemplen la urbanització de la llosa de formigó que cobreix les vies entre els carrers Corts Catalanes i Comtes d’Urgell i de les superfícies adjacents tot formant el nou parc de les vies amb una superfície d’uns 16.000 metres quadrats. A més, també s’urbanitza la prolongació de l’avinguda Prat de la Riba fins a la rotonda Baró de Maials, amb un nou pont que dóna continuïtat a l’actual avinguda. El projecte inclou també la remodelació del traçat de diversos carrers adjacents: Alfarràs, Segon Passeig de Ronda, Hospitalers de Sant Joan o Bobalà. En total, l’àmbit d’actuació ocupa uns 57.000 metres quadrats.

Es posarà mobiliari urbà d’alta qualitat, en concret 400 bancs, 47 papereres, 8 fonts per beure, 150 pilones, així com mig miler d’arbres, 600 metres quadrats es destinaran a una làmina d’aigua en una font decorativa, 575 metres quadrats de pèrgoles i 350 metres de barana de protecció per als vianants.

S’incorporen més espais verds i rampes més suaus i integrades mediambientalment. A més també es creen zones de jocs infantils, amb mobiliari infantil reglamentari i bancs, a més de l’increment d’arbrat d’ombra, per millorar la comoditat en temps estival. També es redueixen les zones de paviments durs de la zona a urbanitzar per millorar la percepció visual de la zona enjardinada i fer més accessible l’espai públic que guanyarà la ciutat amb el soterrament de les vies. En total, hi haurà 26.000 m2 de paviment amb llosa, 5.000 m2 de paviment de llamborda i 10.000 m2 es destinarà a superfície de zones verdes i parterres.

L'Ajuntament destaca l'alta qualitat urbanística i de l'obra d'enginyeria d'aquest projecte, una actuació que acabarà amb una barrera històrica de la ciutat tant per als vehicles com per als vianants i que esdevindrà un punt d'unió dels barris de Pardinyes i Balàfia amb el centre de Lleida.

Font