La Paeria aprova 10 dels 21 projectes del 'pla Zapatero' per 10,3 milions d'euros

El nou disseny de la plaça Blas Infante substitueix els pals de ferro opacs de 30 metres d'alçada per unes torres escultòriques molt més primes i sinuoses que tindran 20 metres i que estaran connectades per una pèrgola vegetal. A més, la plaça tindrà el sòl majoritàriament de gespa. La junta de govern de la Paeria va aprovar ahir aquesta obra i nou més incloses en el fons d'inversió local del govern per un import de 10,3 milions de euros. Es tramitaran per urgència perquè les obres es comencin abans de l'abril.Imatge virtual de la futura plaça Blas Infante.
AJUNTAMENT DE LLEIDAE.H. | Lleida

Per via d'urgència

Tots els tràmits s'acceleren i, després del vistiplau del Govern, l'exposició pública durarà 15 dies i la licitació, 20


El projecte de la plaça Blas Infante és el més important d'aquest primer paquet d'obres incloses en el pla contra la crisi. La urbanització de la plaça estava pendent des de fa tres anys després de l'estrena del pàrquing i la Paeria en va haver de retirar un primer disseny per l'oposició veïnal.
El nou va ser presentat en societat aquest dimarts i aprovat per al pròxim començament de les obres. Comporta l'actuació en una superfície de 7.825 metres quadrats, cosa que inclou no solament la coberta del pàrquing, sinó també els accessos a la plaça des del riu, la passarel·la i els carrers pròxims, incloent-hi la prolongació de Jaume II.
La principal novetat del nou projecte, obra de l'arquitecta Mamen Domingo, és que substitueix els pals metàl·lics de 30 metres d'alçada i acabats en punta per unes torres escultòriques de disseny més amable i prim i amb una alçada un terç menor (20 metres). Aquestes estructures, que serviran per il·luminar la plaça, estaran enllaçades per una pèrgola decorada amb plantes enfiladisses. A més, s'hi guanya molt espai verd, ja que gairebé tot el paviment serà de gespa, en lloc de formigó. També hi haurà bancs, jocs infantils i una terrassa per a la cafeteria.

La junta de govern de la Paeria va aprovar aquest i nou projectes més, que sumen un import de 10,3 milions d'euros, dels 22,5 previstos per a Lleida pel pla Zapatero per crear ocupació i lluitar contra la crisi. Les obres de tots aquests, així com les dels 11 projectes restants que s'aprovaran al començament de gener, s'han d'iniciar abans de l'abril. Per fer-ho, s'escurçaran els terminis per la via d'urgència deixant 15 dies per a l'exposició pública i 20 per a la licitació.

Entre la resta de projectes aprovats aquest dimarts destaquen el de la plaça Sant Francesc (vegeu el desglossament) i l'ampliació de la llar de Santa Tereseta, que és una de les més grans de Lleida amb uns 2.000 socis i guanyarà 549 metres quadrats (doblarà l'espai actual) per a sales destinades a activitats. També es dotarà Gardeny d'un accés per la Mariola que descongestionarà el de Ronda. Aquest nou accés, que havia reclamat ERC, donarà continuïtat a la prolongació d'Onze de Setembre. Tindrà sortida a la cara nord del turó, a la part del darrere del pàrquing del Gurugú. Inclourà un espai de descans al talús.

La resta de projectes se centra en millores i reurbanitzacions de carrers, mesures per millorar la seguretat viària (com instal·lar semàfors, passos elevats, zones 30, carrils bici i rotondes) i tres camins de l'Horta, els de Malgovern, Grenyana i Mariola. Així, es reurbanitzaran l'avinguda de Tortosa, que tindrà mitjana; el carrer Roda d'Isàvena i la zona de Ballester, Bisbe Torres, Isabel II i Germanetes, on calçada i vorera estaran al mateix nivell, igual que es farà a Riu Éssera, Joan Baget i Ciutat de Fraga. També s'amplien les voreres en trams de Lluís Companys, Riu Ebre, Joc de la Bola i Ramón y Cajal.Font Diari Segre