Data de publicaci: 18/11/2008
El projecte es finanar amb lestalvi de 1.000.000 euros que saconseguir en les obres actuals de cobriment

URBANISME, MEDI AMBIENT, MOBILITAT I SEGURETAT


La visita s'ha realitzat a les obres del carrer Hospitalers de Sant Joan.


Hermnia Sirvent


Lalcalde de Lleida, ngel Ros, ha anunciat que lestalvi d1.000.000 euros que saconseguir en la primera fase de les obres durbanitzaci del cobriment de les vies sufragar la millora de lespai ja cobert entre el Pont de Corts Catalanes i la plaa dEuropa. s el primer tram que shavia cobert fa anys i, bviament, no encaixaria amb un passeig com el que estem fent, ha dit el paer en cap sobre aquesta iniciativa que dna resposta a una petici histrica dels vens de la zona. Aix, el parc urb sobre les vies comptar amb els 48.000 metres quadrats compresos entre la plaa dEuropa i ledifici de lEstaci de Renfe .

Ros, acompanyat de la primera tinenta dalcalde, Marta Camps, ha comprovat sobre el terreny lestat dels treballs actuals entre Corts Catalanes i Comtes dUrgell, que avancen sobre el termini previst de 18 mesos. El conjunt de les obres formen part del Pla Especial de l'Estaci, que compta amb una inversi de 90.000.000 euros.

El pressupost de la primera fase del cobriment s de 9.000.000 euros. Lampliaci anunciada avui -la reurbanitzaci del tram de 15.000 metres quadrats entre Corts Catalanes i la plaa dEuropa- es realitzar dins del termini de les obres actuals, amb lobjectiu de finalitzar totes dues actuacions el desembre de 2009.

Daltra banda, lalcalde ha recordat que Adif, en coordinaci amb la Paeria, est redactant el projecte de la segona fase, que inclour la cobertura de les vies fins a ledifici de lEstaci, amb 17.000 metres quadrats, que safegeixen als 16.000 metres quadrats ja coberts. Lalcalde ha qualificat el nou parc com el gran passeig de Lleida que, tamb inclour el pont de Prat de la Riba, la continuaci de leix daquesta avinguda que creuar el nou parc.

La visita dobres sha realitzat a la urbanitzaci del primer tram abordat, al carrer Hospitalers de Sant Joan, que estar completat el proper mes de gener. Es tracta de la primera actuaci que es du a terme dins de les obres durbanitzaci de les vies, ja que el projecte tamb contempla la millora de la urbanitzaci dels carrers adjacents. A hores dara, a ms, tamb es treballa aquests dies en la reforma dels talussos i les rampes daquests carrers, aix com en la banda dels carrers Bobal i Alcalde Recasens.

La millora suposa que el carrer Hospitalers de Sant Joan tindr la vorera i la calada al mateix nivell, per estaran separades amb mobiliari urb per protegir els vianants. A ms, la Paeria hi plantar una vintena darbres i renovar lenllumenat pblic. Al Segon Passeig de Ronda, es plantaran divuit arbres en filera i shi construir una gran jardinera. Tamb, sampliar el tram de la vorera compresa entre els ponts dAlcalde Recasens i Corts Catalanes, que tindr una amplada de tres metres i facilitar el pas dels vianants. Aquestes modificacions en la urbanitzaci daquests dos carrers permetran salvar els actuals desnivells i facilitar laccs dels ciutadans al futur parc. En total, seran 95.000 metres cbics de terra els que shan de posar per fer els talussos que salvaran el desnivell per accedir al parc.

Un parc urb de 16.000 m2

El projecte de la primera fase es va adjudicar a la UTE Acsa-Arn-Glauca per un import de 9.464.344,79 euros. Els treballs contemplen la urbanitzaci de la llosa de formig que cobreix les vies entre els carrers Corts Catalanes i Comtes dUrgell i de les superfcies adjacents tot formant el nou parc de les vies amb una superfcie duns 16.000 metres quadrats. A ms, tamb surbanitza la prolongaci de lavinguda Prat de la Riba fins a la rotonda Bar de Maials, amb un nou pont que dna continutat a lactual avinguda. El projecte inclou tamb la remodelaci del traat de diversos carrers adjacents: Alfarrs, Segon Passeig de Ronda, Hospitalers de Sant Joan o Bobal. En total, lmbit dactuaci ocupa uns 57.000 metres quadrats.

Es posar mobiliari urb dalta qualitat, en concret 400 bancs, 47 papereres, 8 fonts per beure, 150 pilones, aix com mig miler darbres, 600 metres quadrats es destinaran a una lmina daigua en una font decorativa, 575 metres quadrats de prgoles i 350 metres de barana de protecci per als vianants.

Sincorporen ms espais verds i rampes ms suaus i integrades mediambientalment. A ms tamb es creen zones de jocs infantils, amb mobiliari infantil reglamentari i bancs, a ms de lincrement darbrat dombra, per millorar la comoditat en temps estival. Tamb es redueixen les zones de paviments durs de la zona a urbanitzar per millorar la percepci visual de la zona enjardinada i fer ms accessible lespai pblic que guanyar la ciutat amb el soterrament de les vies. En total, hi haur 26.000 m2 de paviment amb llosa, 5.000 m2 de paviment de llamborda i 10.000 m2 es destinar a superfcie de zones verdes i parterres.

L'Ajuntament destaca l'alta qualitat urbanstica i de l'obra d'enginyeria d'aquest projecte, una actuaci que acabar amb una barrera histrica de la ciutat tant per als vehicles com per als vianants i que esdevindr un punt d'uni dels barris de Pardinyes i Balfia amb el centre de Lleida.

Font