El consell d'administraci de la societat estatal Aguas de la Cuenca del Ebro SA (AcuaEbro), ha aprovat aquest dimarts en la seva reuni ordinria celebrada a Saragossa, l'adjudicaci de l'obra del quart tram del Canal Segarra-Garrigues que afecta 21 quilmetres compresos entre les localitats de Trrega, Verd, Sant Mart de Riucorb i Mald.
L'adjudicaci s'ha fet a la UTE formada per Ferrovial Agromn SA, COPCISA SA, i Construcciones y Desmontes Marco SA amb un pressupost de 41.325.939 euros i un termini de 28 mesos. El tram abastir fins a la presa del sector 7 i cobrir una superfcie regable total de 39.066 hectrees. L'actuaci t una longitud total de 21 quilmetres i afecta els termes municipals de Trrega, Verd, Sant Mart de Riucorb i Mald. S'iniciar al quilmetre 41 + 530 del canal i finalitzar al 62 + 530 en direcci nord-sudoest.
En aquest tram hi circular un cabal de fins a 20 metres cbics per segon des del seu origen fins a la denominada Almenara de Corb i des d'aquest punt fins al seu final es reduir a un mxim de 15 metres cbics per segon. Al tram s'ubicaran dos preses de reg per captar cabals per al reg, la presa numero sis del Canal Segarra-Garrigues, al quilmetre 53 i projectada per un cabal de 5,5 metres cbics per segon, i la presa nmero 7 al quilmetre 61 + 600, per un cabal de 4 metres cbics per segon.
El projecte comporta la construcci de tres aqeductes: el de Porcell, amb una longitud de 204 metres; el de Cercavins, de 394 metres de llargada; i el del riu Corb, que tindr 773 metres. Aix mateix, tamb es faran 4 passos elevats sobre carretera, 26 sobre camins, i quatre d'inferiors. A ms a ms, el projecte inclou 56 actuacions de reposici de camins, amb una llargada total de 16,791 quilmetres.
El canal t un recorregut total de 84,7 quilmetres, entre la presa de Rialb al riu Segre, i la presa de l'Albags, al riu Set. Constitueix la columna vertebral de les obres que composen el sistema Segarra-Garrigues. La finalitat d'aquest sistema s la transformaci al regadiu de 70.150 hectrees de la demarcaci de Lleida.


D'altra banda, AcuaEbro ha aprovat tamb aquest dimarts la licitaci del projecte de la presa d'Albags, que suposar una inversi de 62.873.956 euros i t un termini d'execuci de 48 mesos. Aquest embassament al riu Set es situa al final del Canal Segarra-Garrigues i es concep com una pea de regulaci que emmagatzemar els cabals provinents de l'embassament de Rialb.
Amb l'embassament es milloraran les garanties del sistema ja que es permetr emmagatzemar els cabals sobrants del Segre als mesos i anys humits, per utilitzar-los durant els perodes secs. Des de l'embassament, a ms a ms, es cobriran les demandes de reg de 8.931 hectrees corresponents als sectors 10, 11, 14 i 15 de la zona de reg del canal.
El projecte defineix la zona de l'embassament a la comarca de les Garrigues, i els municipis afectats sn l'Albags, Cervi de les Garrigues, la Pobla de Crvoles i Juncosa. La capacitat til ser de 79,8 hectmetres cbics. La presa es construir amb materials solts i la cota mxima de nivell normal de l'embassament s de 381 metres. La cota de coronaci del dic es situa als 386,50 metres i l'altura mxima sobre els ciments s de 85 metres amb una longitud de coronaci de 750 metres.
Per fer les obres s'haur de desviar temporalment el riu set i a ms a ms per accedir a les installacions s'han projectat dos carreteres, una d'accs a la coronaci de l'obra de 2,3 quilmetres i una altra al peu de la presa de 842 metres. Aix mateix, tamb es substituir el cam de l'Albags a Cervi de les Garrigues, que queda afectat per l'embassament i es construir un nou traat de 9,2 quilmetres al sud de l'embassament que sortir de les proximitats del casc urb de l'Albags i enllaar amb l'antic cam de la zona denominada com 'les Besses'.
Per ltim, se substituir la canonada d'abastament d'aigua potable de la Mancomunitat de les Garrigues que dna servei a diversos municipis de la zona.Font