La Paeria presenta un nou pla que preveu locupaci de 1.700 persones, lavanament de pagaments a provedors i noves prestacions socials


Data de publicaci: 13/2/2009
Lalcalde exposa a les organitzacions socials i a les administracions lleidatanes una vintena de noves mesures per a fer front a la crisi

ALCALDIA


Els representants de les diferents administracions s'han afegit a la reuni extraordinria del CES


Hermnia Sirvent


ARXIU DE SO d'ngel Ros (1 MB)
Parlament de Ros a la sessi del CES (101,4 KB)


L'alcalde de Lleida, ngel Ros, ha presentat al ple del Consell Econmic i Social de Lleida (CES) un paquet de mesures especials per a fer front a la situaci de crisi econmica que ha de possiblitar locupaci dunes 1.700 persones, lavanament de pagaments a provedors de lAjuntament i noves prestacions socials.

Les actuacions graviten al voltant de lestmul de lactivitat econmica i el servei al ciutad amb decisions com lanticipaci de pagaments als provedors de lAjuntament, un esfor extraordinari en prestacions a la ciutadania, loptimitzaci dels canals de relaci entre lempresariat i ladministraci o el reforament de loferta formativa i les possibilitats de conciliaci de les vides familiar i laboral. La reuni del CES, convocada per Ros, ha convocat de manera extraordinria responsables de les diferents administracions representades a Lleida i les organitzacions socials de la ciutat amb lobjectiu de coordinar l'elaboraci i la implementaci d'accions que afavoreixin la creaci d'ocupaci i l'atenci social. Les administracions reunides han estat la Subdelegaci del Govern central, la Delegaci del Govern de Catalunya, la Diputaci de Lleida, les delegacions territorials de Treball, Economia, Comer i Indstria, i Acci Social, el Consell Comarcal del Segri. Alhora, Ros ha convidat tamb el president de la Cambra Comer i el rector de la Universitat de Lleida. A banda, el CES lintegren habitualment organitzacions empresarials, els grups poltics municipals, sindicats i el mn de lensenyament.

Les mesures proposades per lalcalde de Lleida a la reuni extraordinria del CES sn les segents:


 1. Anticipaci dun mes del tancament del pressupost municipal de lany 2008 un mes per poder avanar dos mesos els pagaments als provedors a crrec del reconeixement de crdit. Aquesta mesura permetr, durant el mes de mar, que entre tots els provedors de lAjuntament ingressin diversos milions deuros.
 2. Generalitzaci del confirming a tots els provedors vinculats al pressupost de despeses municipal. Aix implica per als provedors la disponibilitat immediata dels imports facturats.
 3. Ampliaci dels descomptes dautobs als estudiants de Batxillerat, FP i Universitat, en el marc del Pacte Social per a la Ciutadania.
 4. Posada en marxa de la Carpeta de lEmpresari per a les relacions amb lAjuntament, de la mateixa manera que est operativa la Carpeta del Ciutad. En funcionament abans de lestiu.
 5. Posada en marxa de lOficina nica per a la creaci dempreses a les oficines de la Plaa de Sant Joan. En funcionament abans de lestiu.
 6. Refor de loferta de formaci a lIMO per passar de les 2.500 places del 2008 a 7.000 el 2009.
 7. Passar de 61 MM el 2008 a 153 MM el 2009 en obra pblica a la ciutat de Lleida vinculada a projectes municipals, addicionalment a les Inversions de lEstat. Aix suposar locupaci de 1.600 persones en aquest sector, davant de les 700 de 2008. Per tant, creaci de 900 llocs de treball.
 8. Realitzaci dun parc dhabitatges de promoci municipal o mitjanant conveni amb entitats: 365 de lloguer i 470 de nova construcci d HPO. Aix implica la creaci de 400 llocs de treball addicionals. 9.- Creaci del Consell de la Formaci Professional i lOcupaci.
 9. Afavoriment de la conciliaci de la vida familiar i laboral, en crear 120 noves places descoles bressol i 32 noves places per a la gent gran al Centre de Dia del Centre Histric. Suposa la contractaci de 100 persones, la majoria dones, per a realitzar tasques de treballador familiar i auxiliar de geriatria als Centres de Dia i als serveis dAtenci Domiciliaria. 11.- Modificaci dels barems dadmissi de les escoles bressol per prioritzar el treball (o atur). 12.- Increment dels programes de lleure infantil i juvenil.
 10. Desenvolupament del programa destalvi energtic als edificis municipals.
 11. Programa de formaci bsica amb orientaci ocupacional per a 100 dones. 15.- Posada en marxa del centre de recursos i dels tallers de promoci social per a 35 persones.
 12. Construcci de les 3 noves escoles planificades. Instar la Generalitat a construir 4 noves escoles CEIP i Instituts.
 13. Sollicitar a lAdministraci de lEstat la relaxaci del criteri destabilitat pressupostria per adaptar-lo a la fase de recessi econmica i permetre aix un major endeutament per tal de poder finanar ms inversi.
 14. Instar la Generalitat a crear el Consorci de Sl Industrial per iniciar la urbanitzaci de les 500Ha de Torreblanca Quatre Pilans i iniciar la reurbanitzaci del Polgon del Segre.
 15. El conjunt de les actuacions citades (obra pblica, els plans docupaci local, lincrement dagents de la Gurdia Urbana i de mestres per a les Escoles Bressol, la Llotja) permeten generar a la ciutat de Lleida 1.700 llocs de treball.
 16. Seguiment de la situaci econmica mitjanant la realitzaci de lInforme de Conjuntura amb la collaboraci de la UdL.


Les mesures presentades per Ros al ple del CES se sumen a les que la Paeria ja aplica des de fa uns mesos de cara a palliar els efectes de la crisi econmica sobre els ciutadans. Aquestes shan centrat en una actualitzaci moderada dels impostos centrada en la rebaixa de l'ordre de l'IPC del tipus de l'IBI, que passa del 0,725 al 0,696 i la disminuci en un 2,5% de limpost de circulaci, passant dun coeficient de l 1,95 al de l1,90. Alhora, la Paeria ja ha implementat lopci defectuar el pagament l'IBI fraccionat en tres terminis.

De la mateixa manera, la Paeria ha actualitzat enguany les taxes educatives a la meitat de lIPC i ha congelat les tarifes per residents de la zona blava. Tamb ha congelat les tarifes de prestaci de serveis de carcter social com sn les residncies de gent gran, serveis datenci a les persones amb alt risc dexclusi social, serveis dajut domiciliari, teleassistncia, menjar sobre rodes o el servei materno infantil. Alhora, les ordenances 2009 inclouen tamb la bonificaci de fins al 75% sobre limpost de construcci per a obres de rehabilitaci en el Centre Histric, i de fins al 50% a la resta de la ciutat. Lleida, 13 de febrer de 2009Font La Paeria